Tijd voor Slow Coffee.. met Chemex

De Chemex is één van mijn favorieten. Door het fijne filter worden de kleine deeltjes weggefilterd en komen de frisse smaken naar voren.

coffeemaker-classic-eight-detail[1]

Wat heb je nodig:

  • 18 gram bonen voor filter koffie (6 gr per 100 ml water)
  • 300 ml water voor ca. 2 grote koppen koffie
  • Een koffiemaler afgesteld op filtermaling
  • Een Chemex Koffiefilter
  • Heetwaterkan met lange tuit

Stap 1: Vouw het filter in vieren en doe het in de Chemex met de kant met drie vouwen bij de sleuf.

chemex_filter_6-8_kops[2]

Stap 2: Vul de kan met heet water (90 graden, ruim halve liter) en giet ca. 0.2 liter in de Chemex om het filter nat te maken en de Chemex voor te verwarmen.

4977642021006_mi1_pd80x80_1[1]

Stap 3: 18 gram bonen wegen en daarna malen. Weeg het opnieuw zodat je nog steeds 18 gram hebt.

Stap 4: Water uit Chemex gieten (door sleuf), filter even dubbel klappen en terugvouwen

Stap 5: Zet de Chemex op de weegschaal, koffiemaling erin en op “nul” zetten

Stap 6: Giet 100 gram water in de Chemex (let op: met snelheid in rondjes gieten zodat alle maling evenveel water krijgt, eventueel de Chemex ronddraaien) even wachten tot alle water erdoor is. Dit duurt ongeveer 1 minuut.

Stap 7: Nog een keer 100 gram water gieten, even wachten en daarna laatste keer 100 gram (tot 300 gram). Totale doorlooptijd is 3 tot 4 minuten. Duurt het langer gebruik dan volgende keer een grovere maling of minder koffie.

Stap 8: Wals de koffie en schenk hem uit in voorwarmde kopjes.

Stap 9: Geniet!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *