Onderhoud op Saeco Odea Giro Plus en Go

Net als alle koffiemachines heeft een volautomaat onderhoud nodig. Het zetten van een goede bak koffie bestaat volgens de richtlijnen uit vijf elementen. De melange, de molen, de machine, de hand van de meester en het onderhoud. Dit onderhoud is wel een belangrijke pijler aangezien je met een vieze machine niet kan zetten, zoals je ook in een vieze pan niet kan koken.

Het onderhoud van een volautomaat bestaat uit twee delen. Het ontkalken van de machine en het schoonmaken van de machine, zetgroep en koffiemolen. Lees voor je begint goed de handleiding van de machine door en volg de aangegeven procedure. Aanvullend kan je onderstaande volgen.

Ontkalken

Het ontkalken is nodig om losse kalkdelen uit de boiler / thermoblok te halen. Door de kalk op te lossen kan de machine beter verwarmen en spoelt deze beter door. Sommige machines hebben een ontkalkprocedure, maar dit is niet altijd nodig. Als de machine aangeeft dat je moet onkalken doe het dan via de procedure, dan gaat dit lampje weer uit. 

Vul de watertank voor de helft met water en doe daar de benodigde hoeveelheid snelontkalker in. Gebruik nooit azijn, dit geeft een rare smaak aan de machine en geeft grote stukken die gaan verdwalen en verstoppingen veroorzaken. Zet de machine aan en laat via het stoompijpje het water weglopen. Vul een kleine kopje met watermengsel uit de machine en zet hem dan uit. De machine koelt af en dan werkt de vloeistof beter. Herhaal dit een aantal keren, totdat de bak leeg is. Indien het water op is, vul dan de hele bak met water en spoel dit in een keer door de machine heen via het heetwater pijpje.

In de webshop: Snelontkalker

Reinigen

Het schoonmaken van de zetgroep. Spoel de zetgroep wekelijks, liefst dagelijks schoon onder wat lauw water en laat deze drogen. Reinig de binnenkant van de machine en verwijder de koffieresten. Doe tweewekelijks een reinigingstablet in de machine. Ook hier hebben sommige een reinigingsprocedure, maar soms niet. Bij een Saeco Giro of Talea kan je dit zelf doen via de testmodus. In testmodus gaan we de zetgroep indraaien, water spoelen en weer uitdraaien.

Doe een reinigingstablet in de zetgroep. Zet de machine uit en bij het aanzetten houd je de heetwater/ stoomknop ingedrukt. De lampjes gaan nu ronddraaien. Je bent nu in de testmodus. Zet de koffiehoeveelheid op de grootste stand en druk op de stoomknop. De zetgroep gaat nu omhoog. Als het lampje begint te branden zit je in de hoogste stand. Druk nu op de koffietoets om de pomp aan te zetten.

Spoel nu een ruime hoeveelheid water door de zetgroep heen. Doe dit totdat het water weer helder is. Je zou de machine nu uit kunnen zetten en weer aan, dan draait de zetgroep vanzelf terug. Je kan ook de koffiehoeveelheid op de middelste stand zetten, en via de stoomknop draai je de zetgroep weer naar beneden.

Spoel de zetgroep onder de kraan weer schoon. Zet een kopje koffie en gooi dit weg. De machine is nu weer klaar voor gebruik. Wil je de zetgroep echt schoon maken. Met een torx 10 schroeven draaier schroef je het bovenste deel van de zetgroep af. Klik het bovenste deel los en schroef het koffieplaatje los. Let op dat het eventuele veertje en balletje niet kwijtraken. Maak het filter schoon met een borsteltje en laat het even weken in wat reinigingsmiddel.
Zet de zetgroep weer in elkaar en plaats deze terug.

 

Het schoonmaken van de molen

Om de molen echt goed schoon te maken moet de machine uit elkaar. Mocht je dit niet willen doen, dan kan je er ook wat Grindz korrels doorheen draaien. Via de testmodus kan je zonder zetgroep deze malen. Ga naar testmodus. Zet de draaiknop op de kleinste stand en druk op de stoomfunctie. De machine maakt nu een maalsel. Gooi er een paar korrels doorheen en sluit af met wat koffie bonen.

Zie ook: Schoonmaken en testmodus Saeco Xsmall , Service Manuals Saeco Machines

Zoek reinigingsmiddelen bij BOL.com. Eindelijk weer lekkere koffie? Bestel via de webshops op de Links / Kortingscodes pagina. Hier kan je ook service manuals van een aantal machines vinden.