Op vakantie met de Beans up Express van Manopresso

Via het Koffiepraat forum kwam er een aanbieder langs voor een espresso apparaat op vakantie. Nu heb ik al een Handpresso (en vele andere zetmethodes), dus een extra methode leek me niet handig. Ik gebruik op de camping vaak de Chemex of een goedkopere versie van Bodum. Ik stelde hem voor om de Beans Up Express uit te proberen, te reviewen en daarna terug te sturen.  Enkele dagen later lag er een pakje bij de post.

 

De Beans Up Express komt van Manopresso, die hem via zijn webshop verkoopt. Het is een klein handzaam apparaatje met een tweetal ventielen erin om de druk op te bouwen en koffie los te laten. Eerst doe je er voldoende water in, dan de gemalen koffie, je keert hem om en pompen maar.

Voor de test beginnen we eerst met een goede espresso als voorbeeld. Niet alleen voor het plaatje, maar ook om even wakker te worden. De koffie is twee weken geleden gebrand en komt bij Fascino Coffee vandaan.

Eerst nog eens proberen met de Handpresso. De handpresso geeft na het oppompen een druk van 9 bar. De koffie moet daarom precies de juiste maling hebben, anders loopt deze te snel door en verbrandt de koffie. Gelukkig zitten we nu niet op de camping en staat de gewone koffiemolen netjes afgesteld voor espresso en hoeven we niet een kwartier te draaien met een molentje. Dat is precies de reden waarom ik op vakantie ESE pods meeneem. Ik heb dan sneller mijn koffie. De handmolen gebruik ik dan alleen nog voor filtermaling.

De handpresso loopt netjes door en geeft een goede espresso, met een lekkere smaak, maar weinig crema. Het voordeel van de handpresso is dat je alles netjes schoon kan maken en er geen koffie achterblijft in het apparaat. De koffie loopt door het ijzeren filter heen en deze kan je gewoon openschroeven.

Nu op naar de Beans Up Express van Manopresso. De eerste keer 7 gram koffie erin met espresso maling en stevig aandrukken zoals we dat ook bij de handpresso deden. Helaas. Blijkbaar vraag ik te veel van het apparaatje en bezwijkt hij onder de druk. Ik blijf pompen, maar er gebeurd niets. Het openmaken gaat zonder ontploffing.  Er is geen druk opgebouwd in het apparaat en ik kan hem gewoon openmaken. Bij de handpresso zat mijn keuken nog wel eens onder als ik hem vergeten was te ontluchten.

Beans Up Express met 5 gram koffie en espresso maling

Nu nog een poging met wat minder koffie en met 5 gram gaat het beter. Niet te veel aandrukken. Hij zet netjes de koffie met een fijne smaak. Dan maar weer 7 gram en weer water van 86 graden. (Met de Cooker is het hete water snel voorradig) Aandrukken is blijkbaar niet nodig. Ook nu weer een lekkere koffie met  wat crema. Smaak is goed voor zo’n apparaatje. Door het druk ventiel tussen de koffie en de uitloop wordt ervoor gezorgd dat de je altijd goede koffie hebt. Nu eens proberen met een filtermaling, en dat ziet er ook goed uit en smaakt ook goed.

7 gram koffie espressomaling

Conclusie: Door het druk ventiel is het best te doen om goed smakende koffie eruit te krijgen. De maling hoeft niet precies afgesteld te zijn, waardoor het makkelijk afgaat. Het water mag niet te heet zijn, anders verbrand het alsnog. Een nadeel is dat alles is vastgeklikt en je het niet grondig kan reinigen. Het filter kan niet los, wat bij de handpresso wel kan. Misschien op zijn tijd een schoonmaaktablet erin om het filter te reinigen. Ook blijft er water in staan, waardoor ik niet weet hoe hij na een half jaar uit de opslag komt. In het begin dacht ik nog dat er ook nespresso cups in konden, maar dat is schijn. Blijkbaar is daar een andere sluiting voor nodig en dat zit niet er niet bij. Jammer want dat kan handig zijn in de wandelrugzak.

Het apparaatje lijkt een kopie van de minipresso. Die al is opgevolgd door de Nanopresso. Daar zie ik ook een nespresso adapter en ik zie schroefjes om het filter los te maken. Maar ja deze is bij elkaar weer wat duurder dan deze van manopresso. Dus misschien dat deze voorlopig wel een optie is tussen de kampeerspullen.

Opbouwen van de manopresso

 

Filter van Beans Up Express. Geen mogelijkheid om open te maken.

 

Filters van Handpresso en Beans Up Express van Manopresso

 

 

Vind de soortgelijke Wacaco Nanopresso bij Coolblue.