De Coffee Sensor, gevoel voor temperatuur

Via het Thuisbarista forum kreeg ik van Casa Barista Arnhem ofwel het koffie belevingscentrum de mogelijkheid om de Coffee Sensor te reviewen. Ik had al eerder gehoord van Eric’s E61 thermometer die nauwkeurig het aantal graden van de E61 kop meet, maar deze vond ik nog te duur om uit Amerika over te laten komen. Hij stond wel heel hoog op mijn verlanglijstje, dus liet ik de kans om een soortgelijk apparaatje te testen niet aan me voorbij gaan.

Na enkele dagen werd de sensor, netjes verpakt, gebracht. Het pakket bestond uit natuurlijk de sensor, twee koperen ringetjes (een is reserve), een imbus sleutel om de bout eruit te draaien en een steeksleutel om de sensor weer in de machine te draaien. Daarnaast zat er ook een uitgebreide handleiding bij met wel heeele kleine lettertjes. Ik maakte me al zorgen of dat wel goed ging en ik niets zou stuk maken.

Inhoud Coffee Sensor pakket
Hmm

Na het lezen van de handleiding bleek dat het niet zo ingewikkeld was. De machine laten afkoelen. De bout eruit draaien met de imbussleutel. Eén koperen ringetje op de sensor plaatsen en dan weer netjes terugdraaien. Daarna de machine aanzetten en controleren of er geen water lekt, dit nogmaals doen als de machine is opgewarmd.

Toen was het tijd voor koffie. Door de sensor aan te zetten zag je de temperatuur van de zetgroep van de Expobar Brewtus IV met dubbele boiler minder snel oplopen dan de boiler temperatuur aangaf. Waarbij ik normaal een 20 minuten wachtte voordat ik espresso maak, blijkt het dat ik langer moet wachten, tot wel 30-40 minuten. (Wat ik eigenlijk al wist.) Ook zie je na enkele shots en enkele dagen gebruik van de sensor op welke temperatuur de E61 kop is en wat dit doet met je koffie. Door te weten met welke temperatuur de espresso gemaakt is en hoe deze smaakt kan je temperatuur van de boiler bijstellen, danwel langer of korten doorspoelen. Hierdoor behoren ‘lucky shots’ tot het verleden en is de kwaliteit van de koffie constanter. Op basis van deze ervaring heb ik de boiler temperatuur 2 graden lager gezet dan eerst van 92 naar 90 graden. Wat volgens de boekjes te laag is. Hier ga ik nog even mee variëren. Uiteindelijk toch weer teruggezet naar 92.

Na enkele dagen gebruik weet je ongeveer hoe het werkt en wat je het beste kan doen. Het valt me op dat als de machine lang aanstaat dat de kop temperatuur laag is (67 graden). Maar de koffie niet minder is. Na een paar espresso’s geeft hij wel het juiste aantal graden aan en loopt hij gelijk aan de PID. Voor thuis gebruik waarbij je een of twee espresso’s maakt is het dus lastig om zo’n E61 espressoapparaat op de juiste temperatuur te krijgen. De thermometer geeft er nu goed inzicht in.

Verder past de sensor netjes bij de machine en is hij niet te groot. Het is jammer dat hij niet aangaat als je de machine gebruikt, maar dit apart moet doen.

Het is goed dat deze sensor makkelijk beschikbaar is en eventueel direct bij een machine is te installeren. Er zijn diverse alternatieven beschikbaar die allemaal hetzelfde doen. Zoals bijvoorbeeld Eric’s E61 Thermometer of deze bij DR trading. Zelf maken is natuurlijk ook een optie. Maar het beste kan je hem natuurlijk bestellen bij Casa Barista Arnhem 🙂

Conclusie: De coffee sensor of een soortgelijke meter is een must voor elke (thuis) barista omdat je dan meer parameters onder controle kunt krijgen en je constantere kwaliteit kan leveren. Deze coffee sensor is makkelijk zelf te installeren en leert je om vaker de perfecte espresso te zetten. De handleiding zou met een paar Nederlandse zinnen kunnen worden uitgebreid met wat foto’s omdat de stappen echt heel makkelijk zijn. Het zou fijn zijn als de sensor aangaat als de machine gebruikt wordt en je hem niet apart zou moeten aanzetten. De prijs van deze thermometers is nog vrij hoog, maar door verschillende opties die op de markt komen gaat deze al snel naar beneden.

Update maart 2023: Zoals zoveel nieuwe gadgets gebruik ik hem niet vaak meer. Ik gebruik hem als ik niet zeker weet waarom ik de espresso er niet goed uitkrijg en of ik lang genoeg heb opgewarmd. Hij gaat nog weinig aan, maar wel zeker een essentieel onderdeel van een E61 machine.