Schoonmaken van een volautomaat

De smaak van de koffie wordt bepaald door de schoonheid van de koffieautomaat. Daarom moet je er goed voor zorgen.

Allereerst zorg je ervoor dat je het schoonmaakprogramma van je machine gebruikt. Dit doe je niet voor de machine, maar voor je zelf. Op een gegeven moment weet je dat het tijd is voor een reinigingsbeurt. Dus een schoonmaaktablet erin op zijn tijd doet wonderen.  Koffievet ruikt niet alleen vies. Het zorgt ervoor dat de machine verstopt raakt en dat meer water langs minder koffie gaat, wat een bittere smaak oplevert. Ook ontkalken is een must. Hiervoor geldt hetzelfde principe. De machine moet meer zijn best doen om warm te worden en er zijn minder gaatjes over om het water doorheen te persen. Zorg dat je machine om het jaar een servicebeurt krijgt waarbij de molen en de zetgroep grondig wordt schoongemaakt.

Welke stappen moet je doorlopen? Ontkalken wanneer de machine dit aangeeft, schoonmaken van de zetgroep door deze wekelijks met warm water af te spoelen en het gebruik van reinigingstabletten eens per maand.

Schoonmaken van een machine met een schoonmaakprogramma

De duurdere machines zijn voorzien van een schoonmaakprogramma en geven op tijd aan dat er gereinigd moet worden. Soms moet je dit met de hand opstarten. Start het programma volgens de handleiding, stop een reinigingstablet in de opening voor gemalen koffie en de machine zal met tussenposen het water laten lopen.

Schoonmaken van een machine zonder schoonmaakprogramma maar met een gemalen koffie optie.

Zet de machine aan en stel de koffie in op gemalen koffie. Doe een reinigingstablet in het gemalen koffie vakje en zet een grote kom koffie. Haal de stekker van de machine eruit als de kom voor 3/4 vol zit. Laat dit 20 minuten staan. Zet de machine weer aan en zet daarna 2 grote kommen water met de optie gemalen koffie.

Schoonmaken van een machine zonder schoonmaakprogramma en zonder een gemalen koffie optie.

Hiervoor zijn twee manieren. De eerste is om ‘s avonds na gebruik een tablet in de zetgroep te doen door deze er even uit te halen en de machine via de knoppen in stand by te zetten. De machine gaat dan spoelen. Wacht 20 minuten. Zet daarna twee grote koppen koffie met zo min mogelijk koffie.

De tweede methode is via de testmodus van de machine. Zoek van je machine de service handleiding op op internet met de zoekterm “Service Manual ” en dan het type en merk van je machine. Hierin staat hoe je de pomp en de zetgroep bedient. Een aantal servicemanuals kan je op deze linkpagina vinden. Of kijk of hij op de pagina met testmenu’s staat.

Zet de machine uit door de stekker uit het stopcontact te halen. Haal de zetgroep uit de machine en doe een tablet in de zetgroep. Doe de zetgroep terug in de machine. Start de machine in testmodus en breng de zetgroep omhoog. Laat nu de pomp lopen en vul 3/4 kop waardoor het reinigingsmiddel oplost, wacht 20 minuten en laat de pomp 3 koppen lopen. Haal de stekker weer uit het stopcontact en zet hem op de normale manier aan. De zetgroep zal zich nu resetten en je kan gewoon de machine gebruiken.

Nog vragen, neem gerust contact op.

De koffiemolen schoonmaken

In de meeste volautomaten zit een koffiemolen. Maak deze ook af en toe schoon. Dit kan je doen door met de stofzuiger het losse maalsel weg te halen. Wist je dat de molen maalt voor het volgende kopje? Via een kanaaltje van de molen naar de zetgroep wordt de koffie verder geduwd. De hoeveelheid is afhankelijk van het merk en kan oplopen tot 7 gram. Dus gooi het eerste bakkie van de dag in de gootsteen.

Bij volautomaten kan je wel iets bijstellen. Doe dit voorzichtig en alleen als de molen draait. Volautomaten stellen daarnaast ook de te malen hoeveelheid in afhankelijk van de opgebouwde druk. Door het dichtslibben van de molen, wordt er minder koffie doorgevoerd en moet deze langer draaien. Indien de molen te snel ronddraait denkt de machine dat er geen bonen zijn, en wordt onterecht gevraagd de bonen bij te vullen. Overigens moet de machine per type boon anders worden bijgesteld, hiervoor is het handig dat de machine een beetje meehelpt. Het kan dus een aantal koppen duren, voordat de nieuwe koffie weer lekker smaakt.