Welkom bij de koffiestrateeg!

Expobar

Ooit was Senseo de lekkerste koffie die je bij ons thuis kon krijgen. Toen deze Philips machine het begaf kreeg ik van mijn vrouw een nieuwe espressomachine. Een Ascaso Dream. Vanaf dat moment ben ik me gaan verdiepen in koffie, het proces, de boon, de herkomst en vooral de smaak.  Van het een kwam het ander. Naast espresso’s vonden ook de cappuccino’s gretig aftrek. Omdat ik het zonde vond om op een groot verjaardagsfeest geen cappuccino’s te kunnen maken, kwam er een ander apparaat: de Expobar Brewtus IV. Deze bruut had een dubbele boiler waardoor ik meerdere drankjes achter elkaar kon maken. Daarnaast werd de espresso gelijk stukken beter, omdat ik deze machine echt goed kon schoonmaken. De bittere smaak verdween, en de geuren die ik in een pak verse koffiebonen rook, kon ik daadwerkelijk in mijn kopje terugvinden.

Ascaso Dream

Zo heb ik veel over koffie geleerd, door zelf te doen, door workshops te volgen, websites en fora te lezen, festivals te bezoeken en soms ook zelf workshops te geven. Maar vooral door veel te proeven en te genieten. Menig bezoek is inmiddels overgestapt van de supermarkt koffie naar de producten van Nederlandse koffiebranders die vers gebrande bonen verkopen. Meestal doordat ze eerst een pakje koffie mee naar huis kregen om eens zelf te proberen. Mijn visie is dat je met elk apparaat of zetmethode lekkere koffie kan maken, zolang je maar weet wat je moet doen, en waar je op moet letten.

Ondertussen sleutelde ik aan volautomatische Saeco, Bosch of Jura espressomachines van Marktplaats. Verschillende familieleden hebben inmiddels een Saeco espressomachine die door mij volledig uit elkaar gehaald, schoongemaakt en weer netjes in elkaar is gezet op het aanrecht staan.

doorloop

De koffie smaakt niet meer hetzelfde en jammer genoeg kan ik niet overal de kwaliteit espresso drinken die ik wil. In vreemde steden en natuurlijk in mijn eigen stad ga ik steeds op zoek naar dat ene koffiebarretje waar ik nog niet geweest ben en/of waar de lekkerste koffie te vinden is. Hiervoor gebruik ik natuurlijk het internet om in ranglijsten, blogs, facebook en fora van een stad de beste espressobars te vinden.

latte art

Deze site is een overzicht van mijn koffie ervaringen en hier kan je onder andere informatie vinden over het instellen, schoonmaken en/of repareren van je Saeco volautomaat. Kom je er niet uit, dan wil ik je graag daarbij helpen met advies.

Als koppeling naar mijn dagelijks werk vind ik het leuk om met data om te gaan. Door Misset Horeca wordt de koffietop 100 uitgebracht, van het Algemeen Dagblad was er de jaarlijkse koffietest. Het leek me leuk om deze data aan elkaar te koppelen en te weten waar je de beste koffie drinkt. Op basis van deze lijsten en de blogs die ik normaal gebruikte of’heb ik de koffiekaart samengesteld.

Emiel Voskuilen

Neem gerust contact op om eens kennis te maken en een kopje koffie te drinken.

Groeten,

Emiel Voskuilen
SCAE Barista Level 1